fbpx 8 vagy 4 csöves?

Mennyezethűtő fűtő rendszerlemezt, de miért nem 4 cső és miért 8 cső? Miért kockázatos -19%-al kevesebb teljesítményt beépíteni?

8 vagy 4 csöves?
Heti legalább 1 alkalommal érkezik egy telefonhívás azzal kapcsolatban, hogy forgalmazunk-e 4 csöves rendszerlemezt mert látták az interneten, hogy mi gyártjuk. Valóban gyártottunk 4 csöves rendszerlemezt, csavarozhatót. Több okból szüntettük be a gyártását.

Készítettünk egy számítást, amely a 4 csöves rendszerlemez hűtő és fűtő paramétereit ugyanúgy végigszámolja különböző környezeti paraméterek mellett, mint a 8 csővel szerelt rendszer esetében.

A különbség egységnyi felületre vetítetten -19% kevesebb fűtő/hűtő teljesítmény a 8 csöves rendszerhez képest. Nyilván fele annyi cső fogy, kedvezőbb költségek árán előállítható, de a lemezek teljesítmény sűrűsége messze elmarad az piacvezető és az azok kiváltására szolgáló apparat (vagy egyéb gyártók) 8 csöves rendszeréhez képest.

Összességében kockázatos döntésnek gondolom  4 csöves rendszert beépíteni és ezzel együtt -19%-al kevesebb hűtő kapacitást telepíteni olyan épületekbe, ahol éppen hogy fedezi a hűtési igényt a 8 csöves rendszer.

Kérem ennek tudatában hozzon döntést, később nehezen lehet korrigálni, hogy a projekt költségén esetleg sikerül mondjuk 5%-ot spórolni…hőszivattyú, vezérlés, gerinccsövek, osztók, álmennyezeti tartószerkezet….és akkor a panelon, ami az egyetlen aktív felület, ahol disszipáció történik, sikerül kicsit faragni a költségeken, és kezdődik a barkácsolás, csavarozgatás, helyszíni drága óradíjak mellett fej felett csövezgetés….

Ez nem marketing üres duma, ezek számok, nem horoszkóp, vagy feng shui.

A lenti két táblázatból a felső 4 csővel és 74 mm csőköz távolsággal végigszámolja az összes paramétert.

Az alsó 8 csővel, 37 mm bordaközzel számol. Ugyanazon cellákban szemmel látható a különbség.

link a képhez : https://apparat.hu/wp-content/uploads/2022/06/8-vs4.png

Tisztelettel!

4 csöves mennyezetfűtés összehasonlítása 8 csöves mennyezetfűtéssel
Scroll to Top